Πώς o Covid19 θα μπορούσε να αποτελέσει αρωγό στην υιοθέτηση της τεχνολογίας στην Κύπρο.

GuerrillaGorilla.Co
8 min readApr 2, 2020

Έχουν περάσει 21 μέρες από την άφιξη του ιού στην Κύπρο. Από εκείνη τη μέρα η αλλαγή έγινε με γοργούς ρυθμούς. 14 μέρες μετά τον αρχικό εντοπισμό του ιού στη χώρα ο Πρόεδρος, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ότι σε ολόκληρη τη χώρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί καθολική απαγόρευση 3 εβδομάδων. Οι πολίτες θα μπορούν μόνο να βγαίνουν μόνο για θέματα ζωτικής σημασίας και μόνο αφού στείλουν ένα γραπτό μήνυμα προκειμένου να αναφέρουν την έξοδό τους και τον λόγο απομάκρυνσής τους από το σπίτι.

Η άφιξη του ιού στο νησί έπληξε ολόκληρη την κοινωνία. Ο ιός είχε τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή του μέσου ανθρώπου. Τόσο η καθημερινή ζωή όσο και οι καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον ιό.

Οι εταιρείες βιώνουν επίσης την πίεση που προκαλείται από την απαγόρευση, καθώς οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές για το κοινό.

Παρόλα αυτά, έχουν υπάρξει και κάποιες θετικές επιπτώσεις που προκάλεσε αυτή η αναταραχή, καθώς αποτέλεσε μία επείγουσα έκκληση προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να “αγκαλιάσουν’’ την τεχνολογία, να υποστούν τον εκσυγχρονισμό που για χρόνια καθυστερούσαν και να προσαρμοστούν γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

Η ανάγκη για υιοθέτηση της τεχνολογίας:

Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ και λιανοπωλητές:

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να βγαίνουν έξω προκάλεσε μία τεράστια αύξηση της ζήτησης από τους Κύπριους καταναλωτές υπηρεσιών που κάποτε οι ίδιοι απέφευγαν. Τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ δεν ήταν ποτέ δημοφιλή στην Κύπρο. Όντας ένα μικρό νησί, τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και οι περισσότεροι στην Κύπρο οδηγούν, οπότε η μετάβαση στο σούπερ μάρκετ είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Αυτό δημιουργούσε μια κατάσταση όπου δεν υπήρχε πίεση στους καταναλωτές να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες, καθώς δεν υπήρχε καμία πραγματική ανάγκη για αυτό.

Ακόμη και οι φιλικοί προς την τεχνολογία Millennials απέφευγαν να κάνουν ηλεκτρονικά τα ψώνια τους εν μέρει λόγω της ευκολίας μετάβασης σε ένα φυσικό κατάστημα και εν μέρει λόγω των δύσχρηστων ιστοσελίδων των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, η Κύπρος έχει χαμηλά ποσοστά υιοθέτησης τεχνολογίας (η Κύπρος κατέχει την 5η θέση από το τέλος μετά την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ στη διείσδυση των ηλεκτρονικών τραπεζών στην αγορά*) και πολλοί άνθρωποι δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με τις διαδικτυακές αγορές και πληρωμές.

Ωστόσο, μόλις λίγες μέρες μετά την άφιξη του COVID19 στο νησί, ιστοσελίδες όπως το thecheapbasket.com.cy και το supermarketcy.com είδαν μια τεράστια αύξηση στους χρήστες που ζητούσαν την παράδοση των προϊόντων που αγόρασαν στο σπίτι. Οι ιστοσελίδες έχουν ανακοινώσεις που προειδοποιούν τους πελάτες ότι υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής στις παραδόσεις.

Ο φόβος και η συνεχιζόμενη πανδημία έχουν πια αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους να εξοικειωθούν με την ιδέα των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ. Για τις κυπριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ ο ιός είχε μια ευχάριστη παρενέργεια, καθώς αναγκάζει τους καταναλωτές να εξοικειωθούν με τις ηλεκτρονικές αγορές. Η προσπάθεια των χρηστών να εξοικειωθούν με μια νέα τεχνολογία/διαδικασία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την απόκτηση νέων χρηστών και υπό αυτή την έννοια ο ιός ώθησε τους καταναλωτές να αφιερώσουν χρόνο ώστε να εξοικειωθούν με την έννοια των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ.

Αυτή η αναγκαστική εξοικείωση, όχι μόνο παρέχει στις πλατφόρμες αυτές μια ευκαιρία για βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, αλλά το σημαντικότερο, να αποκτήσει μόνιμους πελάτες. Πολλοί θα είναι οι χρήστες που θα ανακαλύψουν το πόσο ελκυστική μπορεί να είναι η διευκόλυνση που παρέχει αυτή η υπηρεσία και ίσως και να την ενσωματώσουν στη μηνιαία ρουτίνα σούπερ μάρκετ αγορών τους, ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας **.

Αδιαμφισβήτητα, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ συζητούν τώρα την επίσπευση εκείνου του σκονισμένου παλιού σχεδίου για την δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, την οποία αγνοούσαν για καιρό.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στις παραδόσεις κατ’ οίκων. Τα καταστήματα προμηθειών για κατοικίδια ζώα, καταστήματα «Φτιάξ’ το μόνος σου» και έμποροι λιανικής πώλησης προϊόντων άθλησης και εκγύμνασης που είχαν επενδύσει σε διαδικτυακές πλατφόρμες προειδοποιούν τώρα για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.

Πιθανές επιπτώσεις για τις τράπεζες στην Κύπρο:

Οι τράπεζες στην Κύπρο προσπαθούν να συμβαδίσουν με το νέο κύμα ψηφιακών τραπεζών που σαρώνουν τους Millennial χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι παραδοσιακές τράπεζες στην Κύπρο προσπαθούν να προστατευθούν και να διατηρήσουν τους νεότερους χρήστες τους, λανσάροντας ενημερωμένες ηλεκτρονικές τραπεζικές εφαρμογές και προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος τους ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες ώστε να μειώσουν τον αριθμό πελατών που επισκέπτονται τα φυσικά καταστήματα. Ωστόσο, η προσπάθεια να σπάσουν τις υπάρχουσες συνήθειες των πελατών είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

Το ξέσπασμα του κορονοϊού και η επακόλουθη απομόνωση θα μπορούσε να είναι το έναυσμα που περίμεναν οι τράπεζες καθώς οι πελάτες ενδέχεται να αναγκαστούν να εξοικειωθούν με την ταχύτερη, πιο αποτελεσματική ηλεκτρονική τράπεζα, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και να ελέγχουν τις καταθέσεις τους μέσω των ΑΤΜ. Καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν όλο και περισσότερο να αποφεύγουν την επαφή μεταξύ τους, οι ανέπαφες πληρωμές είναι ένα τεχνολογικό μέσο που θα μπορούσε να γίνει κανονικότητα. Μόλις ο πελάτης υιοθετήσει την τεχνολογία, είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψει στις παλιές του τραπεζικές συνήθειες.

* Η διείσδυση των ηλεκτρονικών τραπεζών χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως ενδεικτικό στατιστικό στοιχείο παρά ως ποσοστό της γενικότερης χρήσης του διαδικτύου στα νοικοκυριά, καθώς πολλοί χρήστες ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Facebook αλλά δεν αγοράζουν προϊόντα στο διαδίκτυο.

** Ωστόσο, αυτές οι πλατφόρμες πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να εκσυγχρονίσουν τις πλατφόρμες τους και να τις κάνουν φιλικές ως προς τον χρήστη αν θέλουν να διατηρήσουν τους πελάτες τους μακροπρόθεσμα.

Προειδοποιητικά σήματα στις αρχικές σελίδες των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ που προειδοποιούν τους χρήστες για μεγάλες λίστες αναμονής για τις παραδόσεις κατ’ οίκων.

Οι εταιρείες προσαρμόζονται ταχύτερα από ποτέ:

Τα σούπερ μάρκετ που δεν είχαν ηλεκτρονική πλατφόρμα προσαρμόστηκαν αστραπιαία στην νέα κατάσταση. Η Spar προσέφερε δωρεάν υπηρεσία παράδοσης και δεχόταν παραγγελίες μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως και η AlphaMega, παρόλο που η τελευταία δεν κατάφερε να οργανώσει τη μεταφορά και οι πελάτες έπρεπε να πληρώσουν ταξί.

Το κατάστημα κατεψυγμένων τροφίμων FOODSAVER πρόσθεσε άμεσα μια ποικιλία των προϊόντων τους στη δημοφιλή πλατφόρμα παράδοσης Foody.com.cy εν όψει των δυσμενών συνθηκών. Ακόμη και εταιρείες όπως η ALION, η οποία ήταν γνωστή για την παροχή συσκευασμένων φύλλων σαλάτας και λαχανικών σε σούπερ μάρκετ, δημιούργησε μια λίστα στην πλατφόρμα Foody και τώρα παραδίδει φρέσκα προϊόντα κατευθείαν στους καταναλωτές.

Επιπλέον, οι εταιρείες που κυμαίνονται από τοπικούς αρτοποιούς μέχρι ντελικατέσεν, ζαχαροπλαστεία και καταστήματα που πωλούν αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, όχι μόνο προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης αλλά κάνουν και επιθετικό μάρκετινγκ στο Instagram. Ο ιός προκάλεσε ένα κύμα τεχνολογικής προόδου ανάμεσα σε όλους τους τύπους λιανικών επιχειρήσεων. Τα μικρά καταστήματα μπύρας προσφέρουν τώρα στους πελάτες τους δωρεάν παράδοση και αναγκάστηκαν να αρχίσουν να δέχονται ψηφιακές πληρωμές για να εξασφαλίσουν την ανέπαφη παράδοση, τα καταστήματα τοπικής παραγωγής έλαβαν τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παραγγελίες και ένας τεράστιος αριθμός μικρών παραδοσιακών επιχειρήσεων διαθέτουν πλέον ψηφιακές διαφημιστικές καμπάνιες και άτομα που απαντούν σε αιτήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εταιρείες διανομής τροφίμων, επίσης, τώρα, κάνουν την τύχη τους. Η καραντίνα δεν σημαίνει μόνο την αύξηση των χρηστών, αλλά έχει επίσης ωθήσει τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές να δημιουργήσουν τις πλατφόρμες τους, προκειμένου να παρέχουν στους πελάτες τους έναν τρόπο να παραγγέλνουν τρόφιμα μέσω διαδικτύου. Η ταχύτητα της αλλαγής στις βιομηχανίες αυτές είναι αισθητή και εντυπωσιακή.

Οι υπάρχουσες εταιρείες διανομής τροφίμων που προσπαθούν να ανταγωνιστούν την Foody επίσης έχουν κάνει την τύχη τους. Πλατφόρμες όπως η DeliveryMan έχουν τώρα την ευκαιρία να αποκτήσουν νέους πελάτες, όχι μόνο λόγω της αύξησης της ζήτησης για υπηρεσίες παράδοσης αλλά και προσθέτοντας διαφοροποιημένα καταστήματα στον κατάλογο των εμπόρων της. Οι δύο εταιρίες έχουν «πάρει φωτιά» στην προσπάθειά τους να προσθέσουν όσο περισσότερες υπηρεσίες μπορούν στις πλατφόρμες τους προσθέτοντας σούπερ μάρκετ με κατεψυγμένα τρόφιμα και o Deliveryman να συνεργάζεται με τους ειδικούς στη ζυθοποιία “Brewfellas”.

Αλλά δεν είναι μόνο οι υπάρχουσες εφαρμογές και οι εταιρείες παράδοσης που αποκτούν ευκαιρίες στην κρίση. Η νεοφερμένη Wolt θα πρέπει επίσης να επωφελείται από την καραντίνα λόγω του Covid19. Η εφαρμογή είναι μια υπηρεσία παραπλήσια με το Deliveroo και χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο σύστημα μάρκετινγκ με αξιολογήσεις για να αυξήσει γρήγορα το κοινό του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρονική στιγμή της καραντίνας βοήθησε την εφαρμογή να αυξήσει τον αριθμό των χρηστών της.

Οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που προκαλούνται από τον ιό έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες και τώρα δημιουργούνται νέες υπηρεσίες παράδοσης που προσφέρουν ανέπαφες αγορές για τους πελάτες που βρίσκονται σε καραντίνα.

Μια υπηρεσία που ονομάζεται Corona Busters προσφέρει ανέπαφη πληρωμή μέσω της Revolut και πλήρη ανέπαφη παράδοση κατ’οίκων. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σήμερα τις υπάρχουσες ευρέως διαδεδομένες τεχνολογίες όπως η ψηφιακή τράπεζα Revolut για τις ανέπαφες πληρωμές τους, είναι ενδεικτική μιας νέας γενιάς εταιρειών οι οποίες είναι ταχύτερες, πιο προσαρμοστικές και ικανές να ωθήσουν τις επιχειρήσεις τους χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Εδραιωμένες εταιρείες όπως η GAP Vasilopoulos ξεκινούν επίσης μια νέα υπηρεσία παροχής υπηρεσιών που ονομάζεται Fetch και οι διαφημίσεις στο Instagram στοχεύουν όσους επιθυμούν να βγάλουν κάποια χρήματα παραδίδοντας προϊόντα για αυτούς.

Ακόμη και άκαμπτες, παραδοσιακές εταιρείες αναγκάζονται τώρα να εξοικειωθούν με εφαρμογές και λογισμικά που επιτρέπουν στις ομάδες τους να εργάζονται εξ αποστάσεως καθώς όλο το προσωπικό είναι αναγκασμένο να εργάζεται από το σπίτι. Τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μεταβαίνουν γρήγορα στην εξ αποστάσεως μάθηση και ακόμη και ο ληθαργικοί κρατικοί δημόσιοι φορείς είναι πιθανό να κάνουν ένα πολύ αναγκαίο άλμα προς τα εμπρός με την παροχή περισσότερων υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Το μέλλον μετά την παρέλευση της πανδημίας εξακολουθεί να είναι ασαφές, όπως και ο αντίκτυπος που θα έχει στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό για το οποίο μπορούμε όμως να είμαστε αρκετά σίγουροι είναι ότι η πανδημία θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τις εταιρείες, τόσο ως πελάτες όσο και ως εργαζόμενοι.

GuerrillaGorilla.CO is a creative agency & consultancy which helps companies better understand the internet and cut through the noise to target their audience.

Πηγές:

--

--

GuerrillaGorilla.Co

Studying the internet/ Analysing markets/ Guerrilla marketing in a digital age/ Analysing disinformation/ Consulting companies https://guerrillagorilla.co